Bezpieczne przechowywanie produktów mięsnych

Bezpieczne przechowywanie i transport wyrobów masarskich jest kluczowe dla sukcesu każdego przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją mięsa. Nic więc dziwnego w tym, że właściciele zakładów masarskich dokładają wszelkich starań, by zadbać o odpowiednie warunki przechowywania produktów.

Bezpieczne przechowywanie wyrobów

Przemysł masarski musi stosować się do obecnie panujących przepisów mówiących o tym, w jaki sposób prawidłowo przechowywać wyroby mięsne. Znakomitym sposobem na bezpieczne przechowywanie mięsa jest zastosowanie pojemników masarskich.

Pojemniki masarskie wykonane są z tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Dlatego niezmiernie istotne jest to, by tworzywo, z którego zostały wyprodukowane takie pojemniki, spełniało wszystkie normy oraz było dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wyłącznie takie pojemniki na mięso mogą być stosowane w zakładach masarskich.

Pojemniki na mięso

Pojemniki przeznaczone do przechowywania mięsa muszą być regularnie czyszczone. Oznacza to, że materiał, z jakiego wykonane są pojemniki masarskie, nie może absorbować wody. Dodatkowo skrzynki masarskie muszą być niepodatne na działanie drobnoustrojów. Pozwoli to na zachowanie odpowiedniego poziomu higieny.

Najczęściej na rynku spotyka się skrzynki na mięso w kolorze niebieskim. Tak wyrazisty kolor umożliwia szybkie zauważenie ewentualnego odłamka skrzynki w mięsie. Warto jednak pamiętać, żeby regularnie kontrolować zużycie skrzynek. Pozwoli to na uniknięcie sytuacji, w której skrzynki ulegają kruszeniu.

Bezpieczny transport produktów.

Pojemniki masarskie wykonane z tworzyw sztucznych zostały wyprofilowane w taki sposób, że możliwe jest ich piętrowanie. Możliwość układania pojemników z towarem na sobie daje możliwość jednorazowej wysyłki większej ilości produktu.

Dodatkową zaletą pojemników na mięso jest to, że ich ściany umożliwiają przypięcie ich pasem transportowym. To znacząco zwiększa bezpieczeństwo podczas transportu produktu.

Bezpieczne przechowywanie mięsa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia ludzi. Obowiązujące przepisy jasno i klarownie określają, w jaki sposób powinno być przechowywane mięso. Idealnym rozwiązaniem do przechowywania produktów masarskich są Pojemniki na mięso. Z uwagi na dużą wytrzymałość i odporność na odkształcenia pojemniki masarskie są coraz chętniej stosowane w zakładach zajmujących się produkcją mięsa.